Het vertrek
9 januari 2014 - Port Fairy, Australië
We zijn eindelijk vertrokken en echt in Australië!!! Het was behoorlijk druk en spannend allemaal, maar nu we er zijn is het toch wel heel erg leuk. We wonen nu boven de schuur in de tuin van Fiona en Keith, vrienden van ons. Ze hebben een dochtertje, Kitty, van 4 jaar die de hele dag in het Engels tegen Linde en Else praat. Else en Linde vragen ons dan weer de hele tijd, “wat zegt ze nou!?” Ondanks dat wordt er al vanaf het begin heel wat af gespeeld. Vooral de “hottub” en de trampoline zijn erg in trek! Het is zomervakantie en heel mooi weer (rond de 35 graden) dus dat is echt heerlijk! Maar de vraag is hoe zijn we hier eigenlijk gekomen!?
Enkele weken geleden zijn we al begonnen met het leeg halen van het huis, beslissen wat er in de koffers mee kon, wat er over zee richting Australië gestuurd moest worden, wat er in het huis kon blijven en wat er in de stalling moet worden gezet. Behoorlijk veel werk allemaal. Gelukkig konden we de meisje regelmatig onder brengen bij hun lieve vriendjes en vriendinnetjes of bij de opa’s en oma’s. Zo konden wij rustig doorwerken. Afleiding was er echter de afgelopen tijd genoeg; de verjaardag van Else, Sinterklaas, Kerst, Oud en Nieuw, de verjaardag van Linde, afscheid op school, afscheid op de BSO, etc. Tot op de dag van vertrek echter zijn we bezig geweest met de laatste zaken op te ruimen. Best goed om af en toe te doen. Je komt nog eens van je ongebruikte spullen af!
De maandag na de kerstvakantie hadden de meisjes hun laatste Engelse les. Jammer genoeg want juf Sabine van de Chatterbox was heel leuk en lief en ze vonden de Engelse lessen helemaal geweldig! Mocht iemand ooit nog Engelse les willen, laat maar weten want wij hebben een super adresje! Na de laatste les kregen de dames zelfs een echt diploma en een echte medaille! ’s Middags gingen we nog naar school toe om afscheid te nemen van de klas en de BSO. Ondanks dat we bang waren dat het een verdrietige gebeurtenis zou zijn omdat ze iedereen erg zullen gaan missen was het ook wel weer wel leuk omdat ze allemaal leuke kado’s en tekeningen kregen! Hetzelfde gold voor de kinderen in de klas die hen ook gaan missen maar daarnaast een lekkere chocolade zoen kregen met een Australisch vlaggetje en een briefje met informatie over hoe ze in contact konden blijven. Na dit afscheid mochten de dames voor een laatste keer bij opa en oma logeren wat heel fijn voor ze was.
De volgende dag gingen we met beide opa’s en oma’s naar een hotel in Aalsmeer waar we met z’n allen nog gezellig hebben gegeten. Toen we ze uitgezwaaid hadden sliepen we met ons vieren op een kamer. Helaas had Else veel pijn aan haar been waardoor ze niet goed kon lopen en slapen ook niet heel fijn ging. Later bleek dat een heupontsteking te zijn wat met rust over moest gaan. Dat kwam mooi uit want de volgende dag vetrokken we met het vliegtuig waar we direct 12 uur stil moesten zitten! Naar het vliegtuig toe was voor Else nog heel pijnlijk maar doordat ze op de koffers kon zitten hoefde ze niet heel veel te lopen. In het vliegtuig ging het heel erg goed en in Singapore was het al een stuk beter. Tegen de tijd dat we in Australië waren was het gelukkig zo goed als over.
In het vliegtuig was het heel erg leuk. Direct na vertrek kregen de dames een knuffel vliegtuigje en heerlijk eten in een lunchbox met 2 chocolade repen! Daarnaast bleek dat Freek van het Zapp tv programma “Freek in het Wild” voor ons zat met zijn cameraploeg. Linde staat zelfs op de foto met hem. Verder ging de vlucht heel snel door al het lekkere eten en films die we konden kijken. Slapen ging minder goed doordat we overdag vlogen maar met 2 uur net genoeg om vrolijk te blijven.
In Singapore kwamen we heel laat aan voor Nederlandse begrippen en heel vroeg voor Singaporese begrippen. We hadden een lange overstap van 15 uur dus zijn we daar eerst 8 uur in een hotel gaan slapen. Hierna zijn we het vliegveld gaan verkennen; genoeg te doen. Jammer genoeg was het zwembad gesloten vanwege een verbouwing maar de vlindertuin en de 3 speeltuinen waren vet voor de dames.
Het laatste stuk vliegen naar Melbourne was maar 7 uur. We vertrokken om 12 uur ’s nachts dus na vertrek zijn de dames meteen gaan slapen. Jan-Peter heeft weer 3 films mee kunnen pakken, gelukkig zonder al te veel last van zijn rug zoals de weken voor vertrek. Tegen elke verwachting in was de douane een fluitje van een cent, de koffers kwamen allemaal netjes op de band, buiten stond Fiona op ons te wachten en het was heerlijk weer met zo’n 34 graden! Helaas waren we er toen nog niet want we moesten toen nog naar Port Fairy wat nog 3,5 uur met de auto was. Uiteindelijk kwamen we bij Keith en Fiona thuis en had de oma een BBQ voorbereid en konden wij eerst in de hottub en springen op de trampoline. Heerlijk!
Nu zijn we er alweer een paar dagen en hebben alweer veel gezien en gedaan. Het leukste was het feest dat Fiona gaf voor haar verjaardag , de dag na onze aankomst (ideaal voor het verwerken van een jetlag!). Een aussie dress-up party met DJ en de politie om te vertellen dat het wat rustiger moest. Zelfs Linde en Else hebben het tot half 12 uitgehouden en hun ogen uitgekeken.
We zijn ook al een aantal dagen op het strand geweest en hebben heerlijk in de zee gezwommen. De golven zijn super hoog en we hebben al op de sufplank gestaan (meer gezeten). Met alle vrienden van Fiona en Keith zijn we s avonds gaan peddel boarden wat zoiets is als kayakken staand op een surfplank. Lastig maar geweldig omdat je heel goed in het water kunt kijken en de pijlstaartroggen onder je door kunt zien zwemmen. Linde en Else gingen uit hun dak toen ze die zagen zwemmen. Zo groot en zo indrukwekkend. Keith en Fiona hebben een bedrijf dat surflessen organiseert en peddelboard lessen. Dus daar konden we goed gebruik van maken.
We hebben ook direct kennis gemaakt met de Australische zon. Op dag 1, na 2 uur in de zon te hebben gezeten zonder zonnebrand, zijn we allemaal verbrand. Nu gaan we de deur niet uit zonder een dikke laag zonnebrand, hoedjes en speciale beach t-shirt die beschermen tegen de zon. We waren gewaarschuwd maar toch vergeet je dat als je uit de Nederlandse winter komt.
Andere niet te missen aussie zaken: 3 BBQ’s gehad, emu’s gezien, bijna een koala (maar bleek een rots), ruime hoeveelheid Australische wijn en bier en veel gastvrijheid.

hebben jullie wel leuk speelgoed en ook een leuk huisje??
isa (zelf getypt!)
Een mooi jaar gewenst In Australië.
Groet Annet en Anke
Ik mis je. Is het goed met je?
Het gaat goed met mij.
Ik wil je graag een keer bellen.
Groetjes
Wessel spierings
n hele fijne tijd gewenst !
lieve groetjes van Ietje Jansen